"SPESIAL"- tilpasninger til Skibsplast 655

Det er ikke sikkert dette er tilpasninger du vil ha bruk for til din 655, men vi er i alle fall meget begeistret for løsningene vi har laget. Til en av disse løsningene var også Skibsplast en god diskusjonspartner for å komme frem til en optimal løsning og de leverte oss også (etter mål), den ekstra platen vi til slutt fant ut at vi kunne bruke. Har du lyst til å kopiere dette i din båt eller lage noe lignende så er selvsagt det flott. Vi synes faktisk Skibsplast burde tilby dette som mulig "luxury option" til 655, kanskje først og fremst den bredere sengeløsningen til L-sofaen bak. "Nød-motor" festet burde kanskje være en mer solid løsning dersom dette skulle være en offisiell løsning Skibsplast tilbyr, men vi mener badestigen og dens innfesting er kraftig nok til SMÅ motorer.
 

1.) En elegant måte å lage til vesentlig bredere solseng/dobbelseng i aktersofaen! :
__ Klikk på bildene for større utgaver!
Bildet til venstre viser den normale bredden på utfyllingsplaten til seng (solseng) i L-sofaen bak som Skibsplast leverer. Her kan du se vi allerede har skrudd på den ekstra platen som kan gi ekstra bred seng og festet denne til originalplaten med hengsler. På bildet til venstre er imidlertid ikke platen foldet ut mens den i bildet til høyre er foldet ut til en ekstra bred seng._
__
Vi erfarte raskt at vi er blant de som kunne ønsket oss en bredere seng akter når L-sofaen med utfyllingsplate og puter gjøres om til solseng/dobbelseng. Det er jo fremdeles en god del plass/bredde tilgjengelig etter at den "originale" innfyllingsplaten er lagt på plass. Det er fortsatt noe "ubrukt" av bredden av L-sofaen frem mot førersete og passasjersete. Platen kunne ha vært over 30 cm bredere som ville gitt en riktig gedigen solseng, ja så bred at en faktisk kan begynne å kalle det dobbelseng. Da vi spurte Skibsplast om dette fikk vi til svar at platen ikke kunne være særlig bredere enn den originale for å kunne stuves bort i rommet akter under L-sofaen og vi innså etter litt måling og prøving at de hadde rett. Da kom vi på muligheten for å lage en sammenleggbar innfyllingsplate med hengsler mellom de to platehalvdelene. Den ekstra bredden vi ønsket helt frem til passasjerstolen fikk vi Skibsplast til å lage som en løs ekstra plate som vi festet til den originale platen med tre syrefaste hengsler. Vips så hadde vi en innfyllingsplate som dekket hele bredden til L-sofaen og som kan brettes sammen og får plass i stuverommet akter under sofaen.

En kan velge å lage nye bredere innfyllingsputer eller å få laget ekstra puter i bare bredden av den ekstra platen.  Da anbefaler jeg imidlertid å ha et "stretch-laken" eller lignende for å holde putene samlet i sengen. Vi har nå brukt denne brede "aktersengen" flere ganger og er meget fornøyd. Denne løsningen synes vi er noe Skibsplast burde tilby sine kunder som "option". Mange potensielle 655-kunder (og 655-eiere) er sikkert ikke klar over at en kan få en såpass bred seng akter i denne båten. Skibsplast er jo allerede helt i toppen mht overnattingsplass i båter på 21 til 22 fot, men med en slik seng akter "BANKER" vel båten alle andre. Sengen er imidlertid fortsatt litt kort som soveplass for langvokste karfolk (med mindre man ligger alene og diagonalt), men for barn, ungdom og gjennomsnittlige damer er det nå en kjempeseng med bra plass til 2 personer. Det kan man ikke si om sengen med kun den originale utfyllingsplaten.
 

2.) En enkel og diskret måte å lage seg et midlertidig/demonterbart feste for "nødmotor" :
_ _
Klikk på bildene for større utgaver!
Bildet øverst til venstre viser den enkle braketten jeg har montert sammen med 22 kraftige skruer (11 fra hver side). Avstanden mellom plankene er såpass trang over trinnene i badestigen at braketten kliper seg godt fast over stigetrinnene. Bildet øverst til høyre viser motoren og braketten festet på badestigen. På bildet er imidlertid motoren og braketten ikke skjøvet helt ned i vannet over stigen.  Bildet til venstre viser motoren med 3/4 pådrag mens båten gjør knapt 4 knop. Først dagen etter "demobildet" var tatt oppdaget jeg at den manuelle trimvinkelstangen på motoren sto 3 hakk opp fra minimum. Det forklarer at det ble mer "turbulens" i vannskorpen på dette bildet enn da jeg første gang testet denne løsningen.

Det vil være best med LANG stamme på motoren. Vi har kort stamme på vår motor og det fungerer det også, men med kort stamme bør en for å holde motoren langt nok ned i vannet passe på at trimvinkelen på motoren senkes ned til minimum  og gjerne også at personene ombord ikke oppholder seg framme i båten (kabin eller fordekk) - i alle fall ikke flere av den "tunge" sorten :-)  Men altså lang stamme er å foretrekke!

Vi har i løpet av snart 7 år (pr. mai 2008) med denne båten og hhv både Susuki 115 Hk og 140 Hk motorer aldri opplevd motorstopp eller startproblemer. Likevel må jeg tilstå at tanken om å risikere og komme i en slik situasjon har streifet meg. Derfor synes jeg det var ønskelig med en reservemotor/nødmotor. Jeg har ikke mindre enn 5 småmotorer til mindre båter/joller (3.5 Hk,  to stk 5 Hk, 8 Hk og 15 Hk) og ønsket å bruke en av disse som "nødmotor". MEN... jeg ønsket ikke å montere noen stygg mer eller mindre permanent brakett på hekken av båten. Aller helst kunne jeg tenke meg et demonterbart motorfeste - da ville det ikke spille noen rolle om det ikke var så pent heller om det forhåpentligvis likevel alltid skal være stuvet bort :-) Jeg har nok muligens ikke funnet idealløsningen foreløpig, men jeg har testet/prøvekjørt den og det fungerer greit nok. Farten på båten ble mellom 4 og 5 knop med "nødmotoren" - målt med GPS. Det jeg gjorde var å ta litt solide impregnerte kledningsbord og kappe til i passe lengder og skru sammen en festebrakett til å tre ned over en nedfelt badestige. Jeg henviser til bilde for tilpassing av brakett til stige. Braketten min er litt trang til stigen og klemmer litt over stigetrinnene, hvilket jeg anser som en fordel da jeg ikke har laget noen låsemekanisme på braketten enda. En slik låsemekanisme synes forresten etter mine uttestinger ikke nødvendig. Badestigen er festet med 4 ganske kraftige skruer og min erfaring er at dette ser ut til å være kraftig nok til en 5 Hk påhengsmotor som jeg har liggende som nødmotor. Noen kunne kanskje ønske en større motor en 5 Hk, men da tror jeg det vil være lurt med et annet festeopplegg en slik jeg har laget. Min erfaring er imidlertid at 5 Hk nødmotor på 20 kg (som jo er en glimrende kombinasjon med jollemotor) gir en tilstrekkelig nød-fremdrift for en så moderat båt som 655 med sine ca 1100 til 1200 kg inkl. motor samt litt bensin og vann.
 

3.) Tilleggsmadrass i kabinen for bedre sovekomfort : Vil du sove nesten like godt og behagelig som hjemme? Vi har fått skåret til en 8 cm tykk madrass etter mål av kabinen og sydd trekk til denne selv. Denne ruller vi hardt sammen og har til daglig liggende på benken/sofaen på styrbord side inne i kabinen. Når vi skal overnatte og trekker ut utfyllingsplaten og legger på putene, ruller vi denne ekstra madrassen ut oppå de originale putene som vi synes kanskje er litt i tynneste laget for "full sengekomfort".  Da får vi en kjempeseng med meget god liggekomfort! Med den ekstra madrassen på toppen merkes ingen sprekker etc mellom de løse putene/utfyllingsputene. Sengen blir i praksis også mellom 3 og 4 cm bredere da madrassen går noen cm oppover/utover på begge skrogsidene inne i kabinen. Dette er noe vi gladelig bytter bort mot noen få cm av takhøyden i vår 655 som likevel har meget god takhøyde i kabinen i forhold til andre 21 til 22 fotere. Vi har foreløpig ikke tatt noe bilde av madrassen i kabinen - kommer senere.