Hvorfor kjøpte vi en Skibsplast 655 Selected ?

Etter at vi på 90-tallet hadde kjørt rundt på småturer i en 14 fot landstedbåt hadde vi for lengst slått fast at det for en familie på 4 er begrenset med rekkevidde og turmuligheter med en slik beskjeden båt. Overnatting var utelukket annet enn ved å pelle seg på land. Men til korte turer og fiske er fremdeles den gamle landstedbåten fra 1992 fremdeles fin. Vi ønsket imidlertid en turbåt som familien kunne bo i over både kortere og til en viss grad også lengre turer.

Familien gjorde sommeren 2001 en ganske omfattende vurdering av mange forskjellige båter før valget falt på Skibsplast 655. Foruten Skibsplast vurderte vi blant annet Ibiza, Flipper, Yamarin, Bella, Askeladden,  Finnmaster, Nidelv m.fl.  Det ble mange besøk innom butikker for å se på båtene og mang en webside og papirbrosjyre som nøye ble studert for alle detaljer. Våre behov var trailbarhet (lav vekt) samt ikke minst god plass under de betydelige begrensninger som trailbarhet setter. Vi hadde også klare ønsker mht utstyr som sjøtoalett m/septikktank, 2-bluss(!) kokeapparat, varmeapparat og defroster mm.  Vi fant til slutt ut at det uten tvil beste valget for våre behov var Skibsplast 655. Årsakene var mange. Plassen i kabinen (ikke minst takhøyden) og soveplass totalt, masse stuveplass, 2-bluss kokeapparat, sittegruppeløsningen m/bord er bare noen av eksemplene.

Men hvorfor ikke en Skibsplast 660 i steden for en 655? ...altså innenbordsmotor i steden for påhengsmotor? Jo vi vurderte også en 660, men da KUN med diseselmotor som alternativ. "Inboard" bensin var ikke noe tema for oss. Fordelene slik vi så det med 660 var en hel/ubrutt badeplattform samt fordelene med dieselmotor (drivstoffutgifter, tilgjengelighet på drivstoff og enda mindre brann/eksplosjonsfare?). Men vi så også klare ulemper med 660. Vekt var en viktig faktor der hver 10-kilo spart var viktig for oss mht trailbarhet, mindre stuveplass pga "inboardmotoren", dyrere i innkjøp, mindre utvalg i motorstørrelser (diesel) til den aktuelle båten mm.

Vi vurderte lenge å kjøpe en helt ny båt og fant heller ikke så veldig mange brukte 655 avertert sommeren 2001 (de siste årene har det jo vært maaange). Det var i alle fall ikke så mange brukte 655 med mye av det utstyret vi ønsket. Vi hadde derfor egentlig innstilt oss på å kjøpe ny båt. Vi innhentet tilbud fra Skibsplastforhandlerne i både Trondheim, Molde og Ålesund. Dette følte vi naturlig da vi bodde i Trondheim, men oppholder oss i mange uker (ca 7) hvert år på Sunnmøre (har eget hus der) og er også innom Molde flere ganger hvert år så det kunne være reelt å forholde seg til forhandlerne der. Men vi var selvsagt også nysgjerrige på om det kunne være mye penger å spare mellom forhandlerne (småforskjeller ville vi ikke brydd oss om, men mange tusenlapper teller). Vi fikk(!) faktisk litt ekstra avslag i prisen hos enkelte av forhandlerne når de hørte at vi hadde gått grundig til verks med å innhente tilbud, men de relativt gode pristilbudene vi fikk hadde vel også sammenheng med at vi nærmet oss høsten.  Men så......., tidlig i september 2001, bare et par uker før vi hadde tenkt å bestille en helt ny 655 fant vi tilfeldigvis en nyere brukt 655 Selected med det meste av utstyr vi ønsket. Båten var faktisk brukt i bare ca 4 måneder av en familie som hadde funnet ut at de var villige til å ofre trailbarhet av båten mot å få en enda større båt.

Drømmen om å anskaffe en fin turbåt med muligheter for overnatting ble dermed virkelighet raskere enn vi hadde regnet med. Bare ca en uke senere var vi på sjøen i vår egen 655 Selected med en 115 Hk firetakter på hekken (Suzuki DF115TL). Vi gledet oss da allerede voldsomt til neste sommer selv om vi fikk flere fine turer på sjøen i løpet av høsten. Nå (sommeren 2021) etter 20 sesonger er vi fremdeles veldig fornøyd med vår 655. Båten har fungert meget tilfredsstillende. Vi hadde litt plunder de først 3 årene med motoren (første årsmodell av Suzuki DF 115), men importøren Erling Sande gav oss utrolig bra service der lokal forhandler sviktet så alt i alt har det ordnet seg greit. Sommeren 2004 gikk vi til det skritt å oppgradere til en helt ny 2004 modell av Suzuki DF 140 så vi fikk 25 Hk ekstra. Da Suzuki sin DF 140 kom i 2002 er vår nyeste motor dermed ikke første årgang/første årsmodell av akkurat den motoren, noe jeg etter hvert har fått tro på kan være en fordel. Med hensyn til fargene på båt (skrogsider) og kalesje mener jeg vi endte opp med de riktige utgavene.
 -

Den opprinnelige båtdrømmen vår, en stor cabincruiser på 34 til 42 fot, har kanskje ikke sluppet helt taket enda, men ble litt mindre aktuelt når vi i 2004 kjøpte et stort feriehus helt i vannkanten - faktisk helt ute på en egen stor stein/betongbrygge. Dessuten - Nå i 2021 har flere i familien flyttet fast bopel til Sunnmøre og alle båtene inkludert 655'en er nå samlet her.

 

Vi prioriterte i 2001 MOBILITET - og for vår del på to måter:

1: Båten skulle være "trailbar" så vi kunne ta med oss båten på henger bak den største bilen vår, Dette punktet setter klare begrensninger på båtens størrelse og vekt.

2: Båten måtte være rask så en kunne komme seg til de ikke alt for mange flotte områdene innover Trondheimsfjorden og ikke minst ut i Trondheimsleia og utenfor. .
 -

Vi opplevde at vår Skibsplast 655 Selected tilfredsstiller begge punktene selv om vi de siste årene ikke har trukket med oss båten på landeveien. Da vi de første årene hadde Suzuki DF 115 gjorde båten maks ca 35 knop med 14X21" propell og etter juli 2004 da vi oppgraderte til Suzuki DF 140 gjør båten maks ca 38 knop med 14X21" propell. Så får vi se om vi etter en tid synes båten blir liten slik at det blir større båt siden, men da mister vi i så fall muligheten til lettvindt å ta med båten overalt.
 -

Båten er som allerede nevnt en 2001 Skibsplast 655 Selected. De første årene hadde vi en Suzuki DF 115 TL (115 Hk firetakt) og fra juli 2004 oppgraderte vi til en Suzuki DF 140 TL (140 Hk firetakt). Selected-utgaven innebærer treratt og teak på dørk, framdekk og badeplatt samt noe småutstyr som 12V uttak, ekstra lys mm. Vi betalte 312.000 kr for båten som da var brukt i kun ca 4 måneder fra sjøsetting i mai 2001 og føler vel at vi gjorde et bra kupp.  For mer detaljerte tekniske opplysninger om vår båt og utstyret i den kan du lese mer her eller også gå til Skibsplast sin hjemmeside for generelle opplysninger om båttypen.